Despre tehnicile stilului de karate Ashihara

Juergen Hoeller și Axel Malushka, autorii cărții ”Full Contact Karate Training”, afirmă despre Ashihara Karate că se situează cu mult deasupra boxului thailandez, mai ales dacă se iau în calcul metodele folosite la antrenament și eficiența în luptă. Tot ei subliniază diferențele dintre Ashihara și celelalte stiluri de karate: alte stiluri se axează foarte mult și pe predarea unor tehnici care nu vor fi aplicate ulterior, care nu pot fi folosite în viața reală și care nu păstrează un contact realist cu ceea ce se întâmplă în aer liber, în afara sălii de antrenament.

Ashihara Karate s-a desprins de această atitudine ideologică, predând fiecărui învățăcel ceea ce îi este necesar să știe într-o luptă în care să își adapteze tehnica la înălțimea și greutatea adversarului; pe scurt, învață să evite loviturile, dar și să le primească fără a se teme de ele.

Cuvântul OSU (oss) este un termen japonez cu multiple înțelesuri, folosit mai ales în artele marțiale, unde are înțelesul de formă de salut care comasează respectul și confirmarea, dar și ca strigăt de luptă. Deși originile acestui cuvânt sunt încă disputate, rămâne o certitudine că OSU se folosea la începutul secolului al XX-lea în serviciile marine japoneze, iar de acolo a fost, probabil, preluat și în artele marțiale, unde propagă în continuare ideea de respect și disciplină totală.